Bergklimmen

Kroaten doen het al jaren, de toeristen beginnen het nu pas te ontdekken, maar de toekomst ziet er veelbelovend uit voor bergtoerisme in Kroatië:

Al in 1874 is een van de grootste internationale bergbeklimmerorganisaties opgericht waardoor Kroatië al jaren meegaat in de ontwikkelingen at betreft de faciliteiten en veiligheid voor bergsporten.

Beste en bekendste berggebieden zijn de volgende:

-Velebit-massief, ongeveer 150km lang, ten oosten van de kust van Kvarner en noord Dalmatië. Uitstekend voor alle activiteiten van wandelen tot vrij klimmen. Er zijn verschillende routes die internationale markeringen hebben en goed worden onderhouden door plaatselijke verenigingen. Een van de mooiste delen is het nationaal park Paklenica waar u kunt wandelen in de diepe kloven en stijle wanden beklimmen op verschillende moeilijkheidsgraden.

-In Istrië: Cicarija-keten en berg Ucka (1400m);

-Waarschijnlijk de beste plaats voor wandelaars in het hele land is de Gorski Kotar-massief richting het binnenland in het noorden. Het nationaal park Risnjak is de mooiste deel van de berg.

-Biokovo, de berg van Dalmatië en tevens een van de belangrijke natuurparken van het land is uitstekend voor hiking, vrij klimmen en wandelen. Hoogste punt, ruim 1700m biedt een onvergetelijk uitzicht over de zee tot aan de Italiaanse kust, Kroatisch binnenland en het buurland Bosnië.

Op alle bergen zijn meerdere berghutten waar u ook vaak kunt eten. Op hele hoge toppen en populaire routes voor vrij klimmen is dit niet altijd het geval. Bovendien kunnen de markeringen ook ontbreken doordat ze aangetast zijn door het wild of het weer. Mocht er iets mis gaan, bergreddingsdienst verleent gratis hulp aan iedereen die in moeilijkheden raakt.