Pag

Parallel aan de kust, ruim 60km lang, strekt Pag zich met zijn ruige landschap en levert een prachtig uitzicht voor de reizigers op de bekende autoweg langs de kust “Magistrala” genaamd.

Pag heeft geschiedenis geschreven met de unieke schapenkaas “Paski sir” die alleen op dit eiland gemaakt kan worden. De door de sterke wind “Bura” aangewaaide zeezout op stenen en gras wordt door de schapen ingenomen waardoor hun melk een aparte smaak krijgt en na traditionele bereidingswijze heerlijke kaas oplevert. Symbolisch voor dit eiland naast kaas is het kantwerk. Kant van Pag wordt met een speciale steek gemaakt en wordt gebruikt zowel op kleding als in de huisinrichting. In de zomer zult u op de pleintjes en in de smalle straatjes tientallen vrouwen bezig zien aan hun kantwerkje.

Plaatsje Novalja heeft het mooiste en grootste strand van het eiland. Naast traditie en stranden heeft Pag ook genoeg te bieden op gebied van cultuur aangezien het al sinds de steentijd was bewoond en vele overheersers heeft gekend die hun sporen hebben nagelaten.