Kastelen

Kroatië heeft veel kastelen die uit verschillende tijdperken stammen. Naast de kust is het noordoosten van het land en dan met name in Hrvatsko Zagorje ook rijk aan deze historische parels zoals Trakoscan kasteel, Veliki Tabor, Mali Tabor, Miljana’s Mansion, Brezovica en Klenovnik. In Slavonië bevinden zich twee schitterende kastelen in Nasice en Vukovar, vroeger waren dit de huizen van familie Pejacevic en familie Elitz.

Een bezoekje aan het kasteel is de beste manier om het te verkennen en te beleven. Daarom raden wij u een kastelentour aan, een onvergetelijke reis door het verleden.

Hieronder staat een tiental mooiste en bekendste kastelen voor u op een rijtje zodat u al vast de smaak te pakken krijgt!

1.Trakoscan

Het kasteel bevindt zich in Zagorje staat op een heuvel en is omgeven door veel groen en een hoge muur met een mooie opvallende toren. Het diende in de 15de eeuw om de weg van Ptuj naar de dal van Sava te bewaken en hoorde bij het Oostenrijkse rijk. Na de overheersing van de Turken werd het in 1568 eigendom van de graven Draskovic en het werd gerestaureerd en omgebouwd tot een prachtige neogotisch residentie. Er werd een schitterend park, een kunstmatige meer en veel tuinen aangelegd. Sinds 1953 is het kasteel een museum die een bezoek meer dan waard is. Maar liefst 25 vertrekken bieden een prachtige collectie van wapens, meubels, kleding, schilderijen en beelden uit de geschiedenis die we mogen bewonderen. Bovendien heeft dit museum een zeldzame serie portretten van familie Draskovic, toenmalige bewoners van dit prachtig bouwwerk.

2.Veliki Tabor

Net als Trakoscan is Veliki Tabor vandaag de dag een museum dat u niet mag overslaan in uw kastelentocht. Het is een van de best bewaard gebleven kastelen van Kroatië. Heel opvallend wit gebouw met rode dak op een kale heuvel omgeven door golvend groen landschap. Omdat het vroeger koninklijk bezit was is het zo opvallend gebouwd en gestationeerd, een onvergetelijk beeld voor elk bezoeker. Het hoofdgebouw is omgeven door een hoge muur met vier halfronde torens met kleine raampjes. Bijna alle vertrekken zijn open voor bezoekers.

Ten zuidwesten van Veliki Tabor bevindt zich een ander kasteel, Miljana’s Mansion, misschien wel het meest pittoreske kasteel van Kroatië. Omdat de bouw bijna twee eeuwen duurde is het uiteindelijk een schitterend verzamelwerk geworden van diverse bouwstijlen. Vooral de moeite waard om te bezoeken zijn de vertrekken die versierd zijn met mooie rococofresco’s.

3.Cakovec

De geschiedenis van Cakovec kasteel begint al in de 13de eeuw toen de eerste bouwstenen werden gelegd en het meteen al een soort centrale punt kreeg voor de rest van de bouwwerken in de omgeving. Na veel overheersingen, vernielingen, wederopbouw en schenkingen bestaat het nu uit het “Oude Kasteel” en het “Nieuwe Kasteel”. Van het Oude Kasteel is allen nog de benedenverdieping bewaard gebleven en het ligt recht tegenover het Nieuwe Kasteel, een schitterend rechthoekig barok gebouw.

Ook een klein kerkje maakt deel uit van dit prachtig bouwwerk.

Cakovec, gelijkgenaamde plaats waar het kasteel gevestigd is, bevind zich in Medumirje, een steek die grenst aan Slovenië en Hongarije en is rijk aan archeologische bevindingen tot zelfs uit prehistorie. De streek is verder bekend om zijn wijngaarden en heerlijke wijnen.

4.Het kasteel van Varazdin

Het kasteel is tegenwoordig druk bezochte gemeentemuseum waar meubels, porselein, wapens en kunstnijverheid uit de 18de eeuw te bezichtigen zijn.

Het is gebouwd op de ruïnes van een uitkijktoren in de 15de eeuw en is in de loop van de tijd vaak opgeknapt en bijgebouwd. Half ronde toren en een rechthoekige toren verbonden met hoge witte muren midden in de groene omgeving geven dit kasteel een sprookjesachtige uiterlijk.

In dit museum zijn grote werken te vinden uit heel Europa zoals veel portretten van Duitse en Nederlandse schilders en landschappen van Italiaanse en Vlaamse kunstenaars.

5.Nehaj-kasteel

Aan de kust uitkijkend over de koudste plaats aan de Adriatische kust, stadje Senj, is Nehaj-kasteel gevestigd in de 16de eeuw. Als vesting en uitkijkpost van de toenmalige vorsten is dit bouwwerk een typisch middeleeuws kasteel dat nog steeds in zeer goede staat is ondanks de harde wind “bura” genaamd waardoor deze regio juist zo koud en kaal is. Tegenwoordig is het een museum met een prachtige verzameling die zeker de moeite waard is te gaan bezichtigen.

6.Het kasteel van Ozalj

Op een hevel met als doel een waakpost over de rivieren en wegen, werd het Kasteel van Ozalj gebouwd in de 13de eeuw. Na de Osmaanse overheersing ontwikkelde zich een mooi dorpje rondom het kasteel. Het kasteel werd een landhuis, maar de torens en de dikke muren herinneren nog aan de oude functie en bestemming van het gebouw. Sinds 1971 is het kasteel een museum geworden waar u de geschiedenis van de omgeving terug kunt vinden.

7.Het kasteel van Ogulin

Het kasteel is in de 15de eeuw gebouwd maar werd, net als het stadje Ogulin zelf, pas echt bekend in 1927 toen daar Tito gevangen werd genomen. De muren van het kasteel omsluiten een grootgebouw met torens, een kapel en een aantal huizen die gebouwd werden begin 17de eeuw. Een deel van het kasteel was dus tevens de gevangenis van de omgeving en deze is nog steeds deels bewaard gebleven, maar functioneert nu alleen als museum. Daarnaast is een ander deel van het kasteel ingericht als het Regionaal museum waar veel archeologische, folklore en natuur bevindingen gehuisvest zijn. In de buurt van het kasteel van Ogulin staat nog een kasteel, Oude Kasteel (Zulumgrad), zeker een bezoekje waard!

8.Het kasteel van Valpovo

In het centrum van Valpovo, op de ruïnes van de Romeinse nederzettingen, werd naast veel andere gebouwen ook het kasteel gebouwd met een prachtig uitzicht over de rivier Drava. In de 19de eeuw is het kasteel deels gesloopt en vervangen door een imposant gebouw waar nu het Valpovo museum is gevestigd. In het museum zijn veel stijlmeubelen te bezichtigen en veel archeologische vondsten. De hele verzameling van nieuwe en oude gebouwen is omgeven door groen, de muren en een vestinggracht. Buiten de muren heeft zich een pittoresk stadje ontwikkeld met de prachtige kerk van de “Onbevlekte Ontvangenis”.

9.Het kasteel van Durdevac

Vroeger heette dit kasteel Wasserburg aangezien het omgeven was door water en alleen toegankelijk was met behulp van een ophaalbrug. Het was ook veel groter dat wat nu over is gebleven, maar het is nog steeds de moeite waart om het te bezoeken. Het kasteel is een achthoekig gebouw met een gezellige binnenplaats en een restaurant op de begane grond. Op de eerste verdieping bevindt zich een restaurant waar u heerlijke traditionele gerechten kunt proeven. Er worden ook internationale gerechten gemaakt als u dat wenst.

10.Het kasteel van Kostajnica

Dit kasteel heeft misschien het meest geleden door de geschiedenis heen sinds zijn bouw in de Middeleeuwen. Het ligt op een eilandje in de rivier Una die tevens de grenslijn tekent tussen Kroatië en Bosnië. Het kasteel is al zo vaak met de grond gelijk gemaakt zodat nu alleen nog drie torens overeind staan verbonden door een hoge muur. De omgeving van het kasteel biedt veel perspectief zodat ene bezoekje aan deze regio zeker de moeite waard is. Zo kunt u bijvoorbeeld in het nabij gelegen plaatsje Zrin de ruïnes van een 14deeeuwse kasteel bezoeken en eindeloos genieten van de natuur van de omgeving.