Dubrovnik

Dubrovnik is de bekendste stad van Kroatië wegens zijn witte stadsmuur dat de stad omarmt en een onvergetelijk beeld in de geheugen van elke bezoeker achterlaat. De stad is gesticht in de 7de eeuw door de vluchtelingen uit huidige Cavtat, toen Romeinse Epidaurum.

Voor de onafhankelijkheid in de 14de eeuw maakte Dubrovnik deel uit van de Byzantijns, Venetiaans en Hongaarse rijk. Deze overheersingen hebben hun sporen nagelaten in schitterende bouwwerken en andere culturele rijkdommen zoals dans, keuken, kunst en levensstijl. Een wandeling langs de stadsmuur is een must tijdens uw verblijf in Dubrovnik. Naast de mooie uitkijktorens die een schitterend uitzicht over de stad en de kust bieden komt u langs talrijke kloosters en kerken, poorten en pleintjes, smalle wandelpaadjes en vele restaurantjes en ijssalons. Een van de bekendste monumenten van de stad is “De grote fontein van Onofrio” uit de 15de eeuw. Daarnaast is de sierlijke barokgevel van de Blasiuskerk met een brede trap ervoor waarop u even kunt uitrusten zeker de moeite waard om te bezoeken. In de avonduren is Stradun of Placa, de hoofdstraat van Dubrovnik, meest bezocht zowel door de toeristen als door de bewoners. De beste bars en grootste terrasjes zijn hier rijkelijk vertegenwoordigd.

Voor de ware zwemparadijs gaat u naar de Elafieteneilanden die zich ten noorden van de stad bevinden en zich kenmerken door dennen- en cipressenbossen en prachtige baaien en stranden. Deze eilanden waren vroeger zeer geliefd onder de aristocratie van Dubrovnik wat geresulteerd heeft in vele mooie bouwwerken zoals villa’s en kloosters.