Rovinj

Veruit de mooiste stad van Istrië en een van de mooiste steden van Kroatië. De oude stad ligt op een schiereiland, een half ronde heuvel, die tot aan het water is bebouwd met de gebouwen die al sinds middeleeuwen het stadsbeeld bepalen. Het toppunt van de stad is letterlijk de Sint-Euphemiakerk gelegen op de heuvel alsof het over de stad waakt en vooral ’s avonds een onvergetelijke panorama biedt. Opvallend is het feit dat er dus geen boulevard is zoals in alle andere steden om de gebouwen van het water te scheiden, maar op de pleintjes en in verschillende straten zijn er genoeg barretjes en restaurants waar u heerlijk kunt genieten van de lekkere wijnen, gerechten en gebakjes.

Aan het water is in 19de eeuw Instituut voor zeebiologie geopend met een aquarium, deze wordt veel bezocht, vooral kinderen vinden het heel fascinerend.

Rovinj is heel populair als onderdeel van een bootexcursie langs de kust van Istrië vanuit Porec, Vrsar, Pula, Medulin en andere in de buurt gelegen plaatsen. Vanuit Rovinj kan men dagelijks een shoppingtripje naar Venetië maken zowel met een boot als met de bus.