Zadar

Al in 1879 kwamen de eerst toeristen naar deze stad en al gauw daarna werden allerlei activiteiten georganiseerd ten goede van het toerisme. Zadar kent een boeiende geschiedenis wat zich vertaald in ontelbare monumenten overal in de stad. Verder hecht deze stad veel waarde aan traditie en behoud van de authentieke sfeer. In deze regio zijn dan ook de meeste traditionele restaurantjes te vinden en worden er vaak culturele activiteiten georganiseerd waarin de traditie wordt gewaarborgd. Het centrum van de stad bevindt zich op een schiereiland van de stad met als middelpunt “Het plein van het volk” waar in de middeleeuwen het hart van de politieke debatten was en het zakendistrict. Verder zijn de grootste trekpleisters de middeleeuwse toren van Bablja Kula, de Landpoort en muren, de Zeepoort, het Forum en diverse kerken en musea.

Zadar archipel telt de meeste eilanden aan de Kroatische kust met diverse nationale- en natuurparken zoals bijvoorbeeld het zeilparadijs Kornati, of het eiland Pag waar de heerlijke kaas “Paski sir” vandaan komt. Voor de rustzoekers zijn de eilanden ideale verblijfplaats terwijl de stad Zadar nooit rust. Overdag lekker winkelen en ’s avonds heerlijk genieten op de terrasjes onder genot van lokale wijnen en gerechten.

Uniek in de wereld is de zeeorgel die sinds een jaar bespeeld wordt door het water aan de boulevard! Het bevindt zich onder water en de golven bepalen de muziek. De moderne kunstenaars en de stadsarchitecten hebben deze orgel ontworpen om de stad een speciaal sfeertje te geven wat zeker gelukt is.