Zagreb

Gelegen in het hart van het land is Zagreb behalve de hoofdstad ook het centrum van het politieke, culturele en economische leven van Kroatië. De stad wordt gekenmerkt door veel groen wegens de bossen om de stad heen en de vele parken in de binnenstad. Bekendste en de mooiste is de “Botanische tuin” ten zuiden van een reeks tuinen met beelden die zich na 1830 heeft ontwikkeld.

De stad is verdeeld in twee delen, de bovenstad “Gornji grad” gelegen in de heuvels en benedenstad “Donji grad” in het vlakke deel van de stad. Bij de bovenstad of oude stad worden ook de twee wijken Gradec en Kaptol gerekend omdat deze ook in de heuvels gelegen zijn. In de bovenstad bevinden zich belangrijkste religieuze, politieke en bestuurlijke instanties terwijl de benedenstad een moderne uitstraling heeft met veel parken, musea, theaters en zakencentra.

Zagreb heeft schitterende paleizen, pleinen, parken en winkelstraten. Zeker een bezoekje waard zijn de Toren van Lotrscak, de Stenen Poort, het neobarokke gebouw van het Kroatisch Nationaal Theater, het Kunstpaviljoen en het Maksimir-park met de dierentuin. Zoals eerder genoemd staat deze stad bekend om zijn diverse populaire musea, maar in het bijzonder Museum van Moderne Kunst, Museum van Oude Meesters, het Nationaal Museum van Naïeve Kunst, Miamara-museum en het Etnografisch Museum.