Strandvakantie

De kust van Istrië is ruwer dan bijvoorbeeld kust van Dalmatië. Het water is iets koeler wegens de noordelijke ligging en de bergen eromheen (De Alpen en binnenlandse bergketens), het strand is meestal rotsachtig en heeft veel aangelegde betonplateaus om lekker op te kunnen liggen en zonnen. Er zijn echter ook grote kiezelstranden die zeer kindervriendelijk zijn. Naast veel kleine plaatsjes en enkele baaitjes zijn de volgende badplaatsen meest bezocht en populair onder de toeristen:

Porec

Porec heeft het grootste en meest diverse aanbod van toeristische voorzieningen omdat het een van oudste badplaatsen van Kroatië is. Alles wat men kan bedenken aan watersporten voor jong en oud is hier te vinden, te leren en te doen. Er zijn genoeg hotels, campings, privé accommodaties, appartementen en studio’s. Op gebied van vermaak ontbreekt er werkelijk niks. Uitgaan, sport, wateractiviteiten, zweefvliegen, culinair, historisch en cultureel, alles is aanwezig of valt ter plekke te regelen met de gastvrije en werklustige Kroaten!

Medulin

Medulin is vooral populair onder jonge gezinnen wegens de kindervriendelijke (aangelegde) stranden. Het is een klein badplaatsje met veel groen en een overweldigend aanbod aan outdoor activiteiten zoals mountainbiken, paardrijden en wandelen. Aan te raden is verblijf in een appartementencomplex op diverse locaties in de stad omdat de meeste recent gerenoveerd zijn of zelfs nieuw gebouwd zijn met alles erop en eraan! Het stadje heeft een aantal hele goede restaurants waar zowel westerse als mediterrane gerechten worden geserveerd.

Opatija

Opatija is een relatief grote plaats van Istrië en is gelegen in de buurt van Rijeka. Het was vroeger een favoriete badplaats van de Habsburgers die veel villa’s en luxe hotels lieten bouwen. Tegenwoordig is Opatija niet meer een bestemming uitsluitend voor elite, vooral ouderen vinden het hier aantrekkelijk wegens de rust die de stad kan bieden. Er zijn ook veel historische parken en tuinen waar men heerlijk uren lang kan wandelen. Rustige strandjes en baaitjes zijn heel schoon en netjes ingericht. Deze eilanden waren vroeger zeer geliefd onder de aristocratie van Dubrovnik wat geresulteerd heeft in vele mooie bouwwerken zoals villa’s en kloosters.

Umag

Umag met de Toscaanse uitstraling heeft naast de schitterende groene binnenland ook een prachtig strand met fijne kiezelsteentjes. Stranden zijn over het algemeen kindervriendelijk en men kan ook besluiten een dagje aan de Italiaanse kant te gaan zwemmen, geen probleem het ligt toch op nog geen uurtje afstand! De stad is vooral populair onder sporters en wandelaars. De ecotoeristen zullen in Umag het gevoel hebben in paradijs te zijn beland.

DALMATIË:

De kust van Dalmatië is het mooiste deel van de kustlijn van Kroatië. De stranden zijn over het algemeen breder, de rotsen fijner, de kiezelsteentjes witter en het water is aangenamer. Alle badplaatsen zijn vergelijkbaar en elk stad(je) heeft zijn eigen charmes die iedereen weten te betoveren en vaker terug te laten komen.

Vodice

Vodice, zeer populaire badplaats, gelegen tussen Zadar en Sibenik is wegens zijn ligging en mooie stranden zeer geliefd zowel onder de buitenlandse toeristen als de Kroaten uit het binnenland. De stad heeft veel restaurants en cafeetjes, een druk haventje en veel naaldbomen. Er zijn regelmatig vissersavonden waar eten en drinken op straat wordt gemaakt en voor weinig geld verkocht. Het strand is lang en breed en zeer kindervriendelijk.

Makarska Rivijera

Makarska Rivijera is een verzamelnaam voor een aantal kleine plaatsen die langs de kust gevestigd zijn en de mooiste en de meest bezochte stranden hebben van heel Dalmatië. De belangrijkste en de grootste plaats is het stadje Makarska, een van de populairste badplaatsen van Kroatië. Makarska Rivijera strekt zich van Brela tot Zivogosce en is in de zomer overspoeld door toeristen waarvan de Duitsers ver uit mest vertegenwoordigd zijn. Dit deel van Kroatië is waarschijnlijk wegens de relatief grote afstand nog niet vaak bezocht door Nederlanders. Hopelijk zal dit snel veranderen, want het is zeker de moeite waard!

Voor de duidelijkheid zetten we de belangrijkste plaatsjes van Makarska Rivijera voor u op een rij: Brela, Baska Voda, Makarska, Tucepi, Podgora, Vrgorac, Igrane en Zivogosce.

Alle plaatsen hebben alle nodige ingrediënten voor een ideale vakantie. Schitterende brede stranden, veel barretjes, restaurants en discotheken, knusse pleintjes met mooie kerken, veel excursiemogelijkheden, alle watersporten zijn rijkelijk vertegenwoordigd en wat nog niet eerder is genoemd, maar heel belangrijk is voor deze regio is de berg Biokovo die maar liefst 1700 meter boven de zeespiegel uitsteekt en door zijn diversiteit in flora en fauna een van de belangrijkste nationale parken van het land is. Er worden diverse activiteiten georganiseerd waaronder hiking zeer populair is. Vanaf de hoogste top St. Jure (ruim 1700m) kunt u “de drie landen” zien, namelijk Italië aan de overkant, Bosnië aan de achterkant en het binnenland van Kroatië aan de zijkanten, een onvergetelijke ervaring!

Gradac

Gradac is bekend om zijn lange strand, maar liefst 7km zonder onderbreking langs het azuur blauw water. Deze plaats is vooral populair onder Bosniërs omdat het relatief dichtbij is. Het is daarom ook een uitstekende uitvalbasis voor een dagtrip naar Mostar of Medjugorje, dé excursie plaatsen van Bosnië.

Neum

Neum is een zeer speciale plaats. Op de weg naar Dubrovnik rijdt u door deze stad en ineens bent u in een ander land! Ongeveer 20km lang is Bosnië aan de “Kroatische” kust vertegenwoordigt door het stadje Neum. Deze stad is een voormalige villawijk van de communistische elite en is tegenwoordig een zeer populaire badplaats. Het is ongeveer 30% koper dan de Kroatische badplaatsen wat verblijf en gastronomie betreft.

Dubrovnik

Dubrovnik of beter gezegd zijn omgeving hebben schitterende strandjes. Vooral de kleine eilandjes ten noorden van de stad, de Elafieteneilanden, die zich kenmerken door dennen- en cipressenbossen en prachtige baaien en stranden zijn een onvergetelijke bezoek waard. Deze eilanden waren vroeger zeer geliefd onder de aristocratie van Dubrovnik wat geresulteerd heeft in vele mooie bouwwerken zoals villa’s en kloosters.

Kupari is een klein plaatsje ten zuiden van Dubrovnik met een uniek strandje, namelijk een zandstrand. Deze is maar 500 meter lang, maar zeker de moeite waard te bezoeken wegens de aangename watertemperatuur.

Cavtat is de bekendste feeststad van Dalmatië. Vooral de carnaval in januari-februari en de zomerfeesten in juni en augustus zijn onvergetelijk! Dit stadje ligt bijna aan de grens van Montenegro en is daardoor heel populair als u een daguitstapje naar dit land wilt maken.

Je kunt goedkope vliegtickets boeken door te vergelijken op Goedkope-vliegtickets.com