Vuurtorens

Kroatië heeft een aantal vuurtorens waar u een onvergetelijk vakantie kunt doorbrengen. Ze worden geboekt van door mensen over de hele wereld en bieden een unieke gelegenheid om de rust en de avontuur samen te brengen in een vakantie.

Hier onder volgt een korte omschrijving per vuurtoren zodat u alvast een kleine impressie kunt opdoen van uw droomvakantie!

Porer (vlakbij Pula)

Op een gelijkgenaamd eilandje met een doorsnee van 80 meter, 2,5 km van het vaste land is in 1833 vuurtoren Porer gebouwd. In de 35m lange vuurtoren zijn twee appartementen aanwezig voor vier personen met een schitterend uitzicht.

De torenwachter zal u ter plekke alles uitleggen over de veilige plekjes waar u kunt zwemmen aangezien het niet overal even veilig is in verband met de sterke stroming rondom het eilandje. Hij kan u tevens tegen een kleine vergoeding ook naar de mooiste baaitjes langs de kust van Istrië brengen en weer ophalen als u dat wenst.

Alleen de ervaren windsurfers wordt het aangeraden om te gaan surfen aangezien de wind en de stroming heel sterk zijn. De ervaren duikers kunnen de vele wrakken die tijdens de bouw van de toren zijn gezonken onder het water bezichtigen.

Een onvergetelijke ervaring is de zonsondergang. Men zegt dat het de mooiste plek van de Adriatische kust is om het te bekijken.

Susac (op het eiland Susac)

Gebouwd in 1878 op een hoogte van ruim 100m is deze vuurtoren heel bijzonder gelegen omdat het net als vuurtoren Palagruza dichterbij het vasteland van Italië ligt dan het Kroatische vasteland.

Vanaf 100m aan een kant van het eiland heeft u een schitterend uitzicht over de open zee terwijl u aan de andere kant van het eiland eindeloos kunt genieten van de prachtige baaitjes.

In de vuurtoren zijn twee vierkamer appartementen aanwezig. Er zijn verder ook geen bewoners op het eiland behalve de torenwachter en af en toe een herder met een paar schaapjes die u op een afstand kunt zien aan de andere kant van het eiland.

Palagruza (op het eiland Plagruza)

Op dit meest ver gelegen eiland van de Kroatische kust is de vuurtoren Palagruza gebouwd in 1875. Het eiland is bedekt met prachtige Mediterrane vegetatie en het biedt een schitterend uitzicht vanaf 90m hoogte. Het is 1400m lang en 300m breed. De twee vierpersoonsappartementen van Palagruza worden niet aanbevolen aan de oudere mensen of als u slecht te been bent gezien de redelijk lange afstand dat u moet lopen naar de vuurtoren toe vanaf het water. Gezinnen met jonge kinderen zijn hier echter helemaal op hun plek dankzij de kindervriendelijke baaitjes en helder rustig water. Deze strandjes worden ook wel “Juzno zlato” genoemd wat “Zuidelijk goud” goud betekent en worden tot de mooiste stranden van de Adriatische zee gerekend.

Het water rondom het eiland is rijk aan diverse vissoorten. U kunt een dagje gaan vissen met de lokale vissers of de torenwachter. Ook vrij duiken is toegestaan als u aan de algemene voorwaarden voldoet voor het duiken in Kroatische wateren. De torenwachter staat voor u klaar 24uur per dag!

Sv. Ivan na pucini (vlakbij Rovinj)

Klein eilandje omringd door ondiep water en daardoor zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Vooral de duikers genieten van hun verblijf in de vuurtoren aangezien het water eromheen heel rijk is aan mooie vissoorten waaronder de dolfijnen meest opvallen. Ook de zongenieters kunnen de hele dag aan hun kleurtje werken en lekker baden in het ondiep water. Er wordt echter afgeraden ver van het eiland te gaan zwemmen wegens de stromingen en de dolfijnen die een beschermd diersoort zijn en dus van rust dienen te genieten.

Veli rat (op het eiland Dugi Otok)

Ten westen van Zadar, op het eiland Dugi Otok, verscholen in het groen is in 1849 vuurtoren Veli rat gebouwd. Hele fijne kustlijn en ondiep azuurblauw water in combinatie met het groen op de achtergrond maken het plaatje van deze vuurtoren tot een van de mooiste van Kroatië.